In gesprek met Annelie


Bij TalentHub Amsterdam leerde Annelie nieuwe vaardigheden en herontdekte collegialiteit. In dit interview deelt ze haar ervaringen, wat ze hier leerde en hoe dit haar voorbereidde op een nieuwe stap in de zorg.

Hoe zag jouw leven eruit voordat je bij TalentHub Amsterdam begon?
"Ik had een lang arbeidsverleden achter de rug en stopte op een niet fijne manier met mijn laatste baan. Ik wist dat ik behoefte had aan structuur en een vaste afspraak in de week. Via een mail van het UWV hoorde ik over TalentHub. Tijdens de open dag voelde ik direct de prettige sfeer en collegialiteit. Dit herkende ik van mijn eerdere werk als muziektherapeut en CliniClown."

Wat gaf de doorslag om echt te starten?
"TalentHub was net in een verhuizing, en ik wilde meteen beginnen. Uiteindelijk kon dat in februari vorig jaar. Voor mij was één dag per week genoeg. Mijn doel was niet per se om werknemersvaardigheden op te doen, maar vooral om weer onder de mensen te zijn. Daarom ben ik als vrijwilliger gestart."

Hoe was het om hier te beginnen?
"Het was leuk om nieuwe dingen te doen die ik nog nooit had gedaan: schuren, zagen, echt met mijn handen werken. Creatief bezig zijn was altijd al een hobby, maar nu ook met hout. Later ben ik veel met textiel gaan werken. Er lag een textielopdracht, en ik besloot daarmee aan de slag te gaan. Maar ik liep ook tegen dingen aan. Bij hout bewerk je materiaal dat al gebruikt is en waar je er iets nieuws van maakt, terwijl bij textiel producten vaak uit de verpakking worden gehaald en verknipt. Dat voelde minder vanzelfsprekend."

Interessant, want dat raakt aan het idee van de ‘Value Hill*’ :

"Ja, precies! Ik vroeg me af of het altijd nodig is om textiel volledig uit elkaar te halen, of dat sommige producten beter intact kunnen blijven en anders ingezet kunnen worden. Misschien is er een andere markt voor hergebruik van textiel op een manier die minder arbeidsintensief is.

Het afgelopen jaar was op textielgebied wat rommelig, zonder duidelijke richting. We pakten op wat er op ons pad kwam en dat was voor nu prima. Maar ik merkte dat ik weer behoefte kreeg aan meer structuur en het nemen van eigen beslissingen, wat eigenlijk een hele positieve ontwikkeling was."

*De Value Hill is een model dat helpt bij het begrijpen van de waarde van producten in een circulaire economie. Het beschrijft verschillende niveaus van hergebruik: hoe hoger je op de ‘heuvel’ zit, hoe waardevoller een product blijft. De meest duurzame optie is om een product in zijn oorspronkelijke vorm te hergebruiken. Daarna volgen stappen zoals reparatie, opknappen of het hergebruiken van onderdelen.

Je hebt hier allerlei dingen geleerd, wat neem je mee naar je volgende stap?
"Vooral het besef dat hoe ik vroeger werkte – als muziektherapeut en clown – voor mij wél klopte. Bij mijn vorige baan was ik dat kwijtgeraakt. Hier bij TalentHub werd ik eraan herinnerd: ‘Zie je wel, dat eerste was gewoon normaal!’ Het was belangrijk om dat opnieuw te ervaren."

En nu een nieuwe baan! Wat ga je doen?
"Ik ga in de zorg werken, op twee somatische afdelingen als coach welzijn. Ik begeleid mensen met een persoonlijk dagprogramma. Ik heb een meeloopdag gehad en voelde dat dit bij mij past. Mensen om mij heen reageren soms verbaasd dat ik op mijn 65e nog met een nieuwe baan ga beginnen, maar ik heb er zin in en ga er open in."

Wat zou je zeggen tegen iemand die twijfelt om hier te komen werken?
"Ga er maar van genieten, dit is een fijne plek."

Kun je TalentHub omschrijven in één zin?
"Een plek waar je je eigen talenten ontdekt, door de talenten van je collega’s."

Heb je nog een tip voor ons?
"Soms is onduidelijk waarom bepaalde mensen hier werken of hoe ze binnenkomen. Misschien kan er iets meer transparantie zijn over dat proces, zodat het minder als toeval voelt."